Novi rekord: Više od 10.000 posetilaca na ŠLF-u!

Đule Van Gogh: „Šabac od ove godine, pa ubuduće biće jedna bitna stavka na srpskoj, ali i regionalnoj festivalskoj ponudi“

Nakon druge večeri Šabačkog letnjeg festivala, sa sigurnošću može da se kaže da je MTV ucrtao ŠLF na mapu regionalnih festivala. Promena u konceptu bila je pun pogodak, a izbor bendova ove večeri učinio je da Šabac postane bitna stavka na srpskoj, ali i regionalnoj festivalskoj ponudi. Sa ovom tvrdnjom saglasan je i Zvonimir Đukić Đule, frontmen sastava Van Gogh, koji je nastupio u subotu veče kada je oboren i rekord u broju posetilaca ŠLF-a. Pred neverovatnih 10.000 posetilaca nastupio je i bend S.A.R.S., dok su veče otvorili sastavi Atheist Rap, V.I.P. i Slonz.

image

Nastup benda S.A.R.S. (Foto: Bojan Vasiljević / ŠLF)

„Slikaj ljude! Nemoj nas! Slikaj ljude! Slikaj kako se raduju, a ne samo kako se tuku i psuju!”, naredio je Đule okupljenim televizijskim ekipama, pokazujući na raspevanu publiku ŠLF-a. Euforija i horsko pevanje uz grupu Van Gogh bilo je na maksimumu tokom dvočasovnog nastupa. „Klatno“,„Skači, skačem“, „Kiselina“, „Da li zna“ i, naravno, „Neko te ima noćas“ za grandioznu završnicu nastupa grupe Van Gogh, činili su ovaj nastup nezaboravnim festivalskim iskustvom. Specijalni iznenađenje Đule i ekipa priredili su kada su pred kraj nastupa obradili pesmu legendarnog Vlade Divljana „Ona to zna“. U jednom trenutku, Đule je na binu izbeo podmladak muzičke scene, sedmogodišnje blizance, poentirajući da srpska rock & roll scena ima budućnost.

Foto_Bojan Vasiljevic

Foto: Bojan Vasiljević / ŠLF

Pre sastava Van Gogh, na glavnoj bini Šabačkog letnjeg festivala nastupio je bend S.A.R.S. Dok su popularni Beograđani svirali „Buđav lebac,” „Debeli lad, „Rakija”, „To rade“, „Ratujemo ti i ja”, oko dve hiljade ljudi je čekalo pred festivalskim kapijama. Oni koji su sebi na vreme obezbedili boravak na ŠLF-u, u potpunom delirijumu od reči do reči ispatili su repertoar ovog reginalnog pop fenomena. Sve je kulminiralo izvođenjem ultimativnog hita „Perspektiva”, uz koji je skakalo više hiljada Šapčana i njihovih gostiju, pokazujući da perspektiva nikako nije siva.

Spektaklu je doprineo i koncert nezaustavljive pank mašine zvane Atheist Rap. „Momci se vraćaju u grad!“ prolamalo se savskom obalom. Prema rečima doktora Popa, ovo je jedan od Atheistima omiljenih gradova i festivala, što je publika itekako znala da nagradi aplauzima.

Foto Bojan Vasiljevic

Foto: Bojan Vasiljević / ŠLF

Predvečerje je bilo rezervisano za beogradski hip-hop duo V.I.P.. Relja i Ikac pokazali su zasto su važan deo regionalne rep istorije koju, nakon skoro dve decenije, i dalje sa svojim saborcima ispisuju ubitačnim i iskrenim rimama. Direktno sa ulica prestonice u Šabac, nastup grupe V.I.P. bio je pomalo nostalgičan i emotivan.

Drugo festivalsko veče Šabačkog letnjeg festivala započelo je nastupom mladog lokalnog benda Slonz, na koji apsolutno treba obratiti pažnju u budućnosti. Furiozan, usviran i samouveren sastav, čak i na velikoj bini, kakva je upravo glavna bina ŠLF-a.

SARS foto Bojan Vasiljevic

Foto: Bojan Vasiljević / ŠLF

Nakon završetka muzičkog programa na Jelen Main Stage-u, žurka se preselila u zidine Šabačke tvrđave, gde su za najbolje ritmove zaduženi Martijn ten Velden, Groovyman, Calavera & Manya…

Poslednji dan ŠLF-a proći će u znaku svirki Hladnog piva, Marčela i Napetog Quinteta, benda Ničim izazvan kao i nastupa svetski poznatog Darrena Emersona i domaće DJ reprezentacije koju čine Marko Nastić i Lea Dobričić.