Mostar Sevdah Reunion

U petak, 28. jula na Šabačkom letnjem festivalu nastupiće Mostar Sevdah Reunion – pioniri sevdaha 21-og veka ili, jednostavno rečeno, najveći bosanskohercegovački i mostarski kulturni ambasadori  koji svojim jedinstvenim stilom izvođenja, kombinujući izvorne sevdalinke s jazz, blues, soul i etno muzičkim elementima, oduševljavaju  publiku širom sveta. Njihov se muzički stil gotovo u celini sastoji od sevdaha i sevdalinki  u modernim aranžmanima.

Idejni začetnik sastava je Dragi Šestić, producent i menadžer benda. Prvi album je snimljen u Pavarotti centru u Mostaru i izdat je 1999. godine .  Od tada pa nadalje mostarski bend je stalni gosti najvećih World Music i jazz festivala, koncertnih dvorana širom  sveta poput : Queen Elizabeth Hall i Barbican Center u Londonu, Concertgebouw u Amsterdamu, Konzerhauz u Beču, Kremljskog drzavnog teatra u Moskvi, Palate umetnosti u Budimpešti, North Sea Jazz Festivala, Nice Jazz Festivala, WOMAD festivala i mnogih drugih…stotine koncerata i 4 dokumentarna filma, koja su napravljena o njima, su najbolji pokazatelj o kakvoj kvaliteti benda se radi.

Sa poslednjim  studijskim albumom “Tales From A Forgotten City” (Priče iz zaboravljenog grada) i izlaskom istoimenog dokumentarnog filma u režiji Amira Grabusa bend je uspeo da unese i ekstra dimenziju u celi projekat- prvi konceptualni album World Music-a. Još  jednom su prezentovali sevdah kao niko do sada – napravili su vremensko putovanje u doba kada su Mostarom živela i stvarala njegova dva najveća pesnika : Aleksa Šantić i Osman Đikić.

Ovaj album se u prva tri meseca  godine našao na evropskim  top listama za World Music, koju sačinjavaju sve članice EBU (Eurovision Broadcasting Union)  čak u TOP 5 !!!  A dve kompozicije sa albuma ( “Što te nema” i “Laku noć” ) su bile 16 meseci za redom  na prvom mestu najznačajnijeg World Music internet portala “Ethnocloud”. Britianska avio kompanija, British Airways, je uvrstila u playlist interkontinentalnih letova par pesama sa istog albuma, a listu su sačinili ni manje ni više nego Mick Jagger i Rufus Wainwright (skladatelj opera)

Band je ovih dana izdao novi  CD  sa “live” snimcima svojih najvećih hitova sa evropskih koncerata pod nazivom “KINGS OF SEVDAH” (KRALJEVI SEVDAHA) – koji trenutno promovišu na najvećim World Music i  jazz  festivalima u Evropi.

Možda je najbolji opis muzike Mostar Sevdah Reuniona – “Balkanski blues”