Babe

U nedelju, 30. jula na Šabačkom letnjem festivalu nastupaju Babe!

Babe su supergrupa iz Beograda poznata po upečatljivom nizu, često (seksualno) provokativnih ali uvek duhovitih, hitova kakvi su “Noć bez sna”, “Ko me ter’o”, “Da te vidim golu”, “Slanina”, “Loša navika”, “Daj mu ga Lola”…

Babe su osnovane 1992. godine u Beogradu, na inicijativu Bojana Vasića, basiste sastava Bezobrazno zeleno, kao (super) grupa sastavljena od muzičara iz velikih i značajnih srpskih bendova – pevač i gitarista Žika Milenković stigao je iz Bajage i Instruktora, gitarista Zoran Ilić-Ilke je bio član Riblje čorbe, a bubnjar Goran Čavajda-Čavke Električnog orgazma. Vasić usled nesuglasica sa ostalima ubrzo napušta bend i odlazi u Južnu Afriku, a zamenjuje ga basista Dejan Škopelja-Škopi iz još jednog bitnog benda – U škripcu.

Do sada su objavili tri albuma. Prvi album “Slike iz života jednog idota“, u inat ratom i sankcijama opterećenoj i mračnoj 1993. godini donosi nesvakidašnju zbirku poletnih, seksualno provokativnih i otkačenih pesama, kao što su “Slanina”, “Noć bez sna”, “Da te vidim golu” i posebno urnebesna zezancija “Češemo se”. Nagomilana stvaralačka snaga glavnog stihopisca Žike Milenkovića i njegovog čestog saradnika u pisanju muzike Ilketa rezultira ubrzo mini albumom “4 Babe, 4 pesme” (1994), sa kojeg se ističu hitovi “Novogodišnja pesma” i “Loša navika”. Drugi album “Lažne slike o ljubavi” (1995), gde je hit “Ko me ter’o”, bend snima bez Čavketa koji odlazi u Australiju (gde je preminuo 1997. godine). Kompilacija “P.S. Babe” (1998) pored čitavog prvenca i mini albuma donosi i nove pesme “Hoću da budem predsednik Srbije”, “Zadnja noć” i “Mladi ludi svet”. Treći, za sada poslednji album Baba “Slike sna i jave (Samo za ludake i buntovnike)” Žika snima sa novom postavom u kojoj su bili gitarista Vladan Nedeljkov i bubnjar Blagoje Nedeljković, i to u nevreme, usred NATO bombardovanja 1999. godine. Žika usled pojačanih aktivnosti matičnog benda Bajaga i Instruktori 2000. godine zamrzava rad sa Babama. Babe su se ponovo udružile, igrom slučaja, na dvadesetu godišnjicu izlaska prvog albuma “Slike iz života jednog idiota”. Uz stare Babe Žiku, Ilketa i Škopija nova Baba je postao bubnjar Goran Ljuboja-Trut (ex Rambo Amadeus, E Play). Na poziv promoterske kuće Long Play Babe su se vratile pred, malo je reći oduševljenu, publiku svirkom 30. marta 2013. godine na Long Night 3 festival u Domu omladine Beograda.

Babe su se u junu 2014. godine objavile i povratnički singl/spot “Daj mu ga Lola“. Ustaljenoj četvorki u proleće 2015. godine pridružio se još jedan gitarista, mlađani Stefan Aćimović, a nešto kasnije i klavijaturistkinja Luna Škopelja.

Babe su objavile novi singl “Primabalerina” početkom 2017. godine