Akcija „Čep za hendikep“ na Šabačkom letnjem festivalu

Apatinska pivara nastavlja da podržava Udruženje „Čep za hendikep“ i na 14. Šabačkom letnjem festivalu, tako što će realizovati aktivnosti u okviru društveno odgovorne akcije „Čep za hendikep“. I Udruženje i pivara pozivaju posetioce i novinare da se pridruže akciji kroz koju će dati doprinos radu Udruženja, u subotu od 19 časova, Stari Grad Šabac.

Tokom trajanja festivala, posetioci će moći da se slikaju sa modnim detaljima od čepova, koji su specijalno izrađeni za ovu priliku. Pored toga, Apatinska pivara je u saradnji sa Fakultetom primenjenih umetnosti napravila poseban eksponat koji će biti izložen na festivalu – invalidska kolica od plastičnih čepova, koja predstavljaju simboličan poziv za podršku radu Udruženja.

Sve posetioce koji podrže aktivnosti na festivalu očekuju simbolični pokloni, kao znak zahvalnosti za doprinos akciji. Ispratite pozive za učešće u akciji na FB stranici Šabačkog Letnjeg Festivala i pridružite nam se u zajedničkom, jedinstvenom fotografisanju!

Akcija “Čep za hendikep” pokrenuta je pre 4 godine od strane Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara Banata sa ciljem da pokaže da se humanost može ispoljiti bez i jednog doniranog dinara.

Akcija podrazumeva prikupljanje svih vrsta plastičnih čepova, koji se recikliraju kao tvrda plastika, kako bi se sredstvima prikupljenim reciklažnom obezbedila nabavka invalidskih kolica, hodalica, štaka, ali i drugih pomagala koja ljudima uskraćenim za slobodno i nesmetano kretanje u velikoj meri olakšavaju život.

Čepovi sa flaša vode i sokova, balona, kozmetičkih proizvoda poput šampona, kupki, omekšivača, zatvarači sa mleka i drugih tetra pak ambalaža, čepovi sa pakovanja kečapa ali i motornih i jestivih ulja, čak i kutijice od kinder jajeta dolaze u obzir, dok poklopci sa tegli, kantica i kutija od sladoleda nisu adekvatnog sastava i neće doprineti cilju.

Za nabavku jednih kolica potrebno je reciklirati oko pet tona čepova, a jedan običan plastični zatvarač težak je nešto više od jednog grama.
Od početka akcije 2013. godine, zahvaljujući prikupljenim čepovima, omogućena je nabavka 33 lako aktivnih kolica, 8 sobnih kolica, 5 hodalica, 4 para štaka i 2 uspinjača uz stepenice.