Bajaga i instruktori

Bajaga i Instruktori by Brian Rasic

Bajaga i Instruktori spadaju u najznačajnija imena jugoslovenske i srpske pop-rok muzike zahvaljujući fascinantnom nizu hitova autora, pevača i gitariste Momčila Bajagića, koji su objavljivani na izuzetno tiražnim albumima počev od “Pozitivne geografije” (1984) do poslednjeg CD-a “Daljina, dim i praš ina” (2012).

Na prostoru bivš e Jugoslavije i njene raznolike dijaspore š irom sveta u kolektivnu svest generacija od “sedam do 77” odavno su se duboko urezali Bajagini pop klasici kao š to su “Berlin”, “Dobro jutro džezeri”, “Zažmuri”, “442”, “Plavi safir”, “Tiš ina”, “Godine prolaze”, “Neka svemir čuje nemir”, “Dobro jutro”, “Grad”, “Moji drugovi”…

Od prvog nastupa 12. aprila 1984. godine u zagrebačkom klubu “Kuluš ić”, Bajaga i njegov bend potvrdili su se kao prvorazredna koncertna atrakcija i b(r)end, svirajući do sada u svim bitnim prostorima bivš e Jugoslavije (u Zagrebu stadion Šalata, Dom sportova i Cibonina dvorana, u Ljubljani Križanke i Tivoli, u Sarajevu Skenderija, novosadski Spens, banjalučki Borik, niš ki Čair, Univerzalna dvorana u Skoplju…).

Bajaga i Instruktori nastupali su u brojnim evropskim zemljama (Francuska, Velika Britanija, Nemačka, Austrija, Rumunija, SSSR, Poljska…) i na svim kontinentima izuzev Južne Amerike. Tokom 30 godina karijere bend je u matičnom Beogradu punio različite prostore od Doma sindikata (1.600) i Sava centra (3.672), preko Halesportova (6.000), stadiona Taš majdan (8.000), do Sajma i Beogradske arene (do 20.000), odnosno Donjeg grada Beogradske tvrđave, gde ih je u leto 2013. godine sluš alo oko 30.000 posetilaca!

Instruktore trenutno čine pevač i gitarista Žika Milenković, basista Miroslav Cvetković-Cvele, klavijaturista Aleksandar Saš a Lokner, bubnjar Čeda Macura i gitarista Marko Nježić-Kića.

Gledamo ih u petak, 29. jula na 14. Šabačkom letnjem festivalu!